Farlig røyk og gass pga brann i blant annet
lithium batterier brukt i elsykler og elsparkesykler.

De fleste er klar over at faren ved giftig brannrøyk fra elsykkel batterier som kan være farligere enn selve flammene, spesielt over tid. For å beskytte seg best mulig er det viktig å forstå hva som gjør røyken fra Lithium batterier så farlig, hva slags materialer som brenner, hvor og hvordan disse materialene er lagret. På 1,ste siden vår har vi nevnt noen av egenskapene vi har integrert for å hindre brann i elsykkel batterier.
Beskrivelsene nedenfor er ikke for å skape frykt handler imidlertid ikke om å skape frykt, men om å forklare hvorfor brannrøyk er farlig på en enkel og forståelig måte. Ettersom vi leverer brannsikringsløsinger for elsykkel og elsparkesykkel er det naturlig å fortelle om det men samme informasjon gjelder langt på vei alle typer branner.

Forebygging av skader

Dessverre ser vi ofte at mange ikke tenker nok på hva de ønsker å oppnå men velger noe som de tror virker eller som andre kjøper. I en del tilfeller mener vi at det bør mer kritisk tenking for hver enkelt sykkeleier eller bedrift, hvordan evakuering kan skje avhengig av hvor det brenner, etc.
For å vurdere riktig tiltak mot batteribrann er det også godt å ha noe grunnleggende kunnskap om hvordan batterier fungerer og hva som er svakhetene.

Hva kan jeg som opplever brannen gjøre (helst FØR brannen oppstår) er viktig

* Tidlig varsling er viktig.
* Ryddige rømningsveier er viktig (på dette punktet er det dessverre syndet mye).
* Hvor giftig den svarte røyken fra brennende bildekk er er som oftest viktig ?
* Hvilke materialer er lett antennelig (f.eks treolje) er viktig å vite.

Sånn kan listen fortsette og bli veldig lang.
Disse tingene gir et bedre grunnlag for hvordan en kan beskytte seg og ikke minst hvilke funksjoner som kreves. Deretter kan en vurdere hva en trenger og og undersøke om dette kan gjøres så rimelig som mulig.

Samtidig forstår vi at det kan være vanskelig å finne løsninger ettersom brannvesenet har fortalt oss at de ikke har lov til å fortelle hva de som har vært utsatt for brann spør etter. Egentlig en merkelig regel synes vi som skal lage løsninger, men heldigvis har vi ansatte som har reist rundt med kontroll av brannsikkerhet og snakket både med de som har opplevd brann og de som ønsker å planlegge mot brann. Det gir oss en liten fordel når vi utvikler løsninger. Men vi tilstår gjerne at vi likevel at vi synes det er rart at vi ikke kan få slik informasjon (iflg vårt lokale brannvesen).

Rask varsling og sikker lagring

Rask varsling er en av de mest effektive måtene å unngå alvorlige problemer ved brann. Myndighetene har vært tydelige på hvor viktig dette er. Som ansvarlig for brannsikkerheten, enten hjemme eller på arbeidsplassen, ved å sikre at brannalarmen fungerer. Men å kjenne til brannfarer med f.eks hemmelgde» elektrisk løsninger, lagring av brannfarlige materialer som treolje på papirkluter, osv er også viktig.

Beskyttelsestiltak

Det finnes mange teknologier for å varsle om brann, men det viktigste er å begrense mulighetene for at det i det hele tatt begynner å brenne. Våre løsninger bidrar til økt sikkerhet og redusert risiko for brann men øker samtidig sikkerheten om det likevel oppstår. Men også beskyttelse etter en brann, som forhåpentligvis ikke førte til katastrofe, er viktig. Eksempel på dette er hvordan brannvesenet håndterer klær som er brukt i sitt arbeid. Brannvesenet bruker «rene» og «skitne» soner for klær for å unngå å få i seg skadelige rester fra brannrøyk. Dette er ikke fordi de har sølt mat, men fordi brannrøyk kan inneholde farlige stoffer som bl.a. kan være kreftfremkallende. Selv etter en liten tur til Sankthansbålet kan det være lurt å vaske klærne så snart som mulig selv om det ikke er den «brannen» vi i første omgang tenker på her. Det er ikke slike småting som medfører noen katastrofe.

Giftige gasser i brannrøyk

Det er viktig å vite at mange branner produserer giftig røyk. Karbonmonoksid (CO) er en av de farligste gassene. Det binder seg til hemoglobinet i blodet (nært knyttet til de røde blodcellene ) og fortrenger med det oksygen som cellene i utgangspunktet skulle transportert. Dette kan føre til alvorlig oksygenmangel. Derfor er det livsfarlig å puste inn denne gassen, selv i små mengder.
Gravide kvinner bør være spesielt varsomme, da fosteret er enda mer avhengig av oksygen.
Ved brann er det viktig å finne steder med frisk luft som en balkong, åpent vindu, og at de lukker dører bak seg for å hindre at brannen får mer oksygen.
CO gass er dessuten en brennbar og gass. Gasser som brenner er viktig årsaker til de eksplosive brannene vi har sett video av på internet og hørt på TV og andre kanaler. Mer om dette på sidene til «Helsebiblioteket» nederst på denne siden.

Karbondioksid (CO2) er en annen gass som kan være farlig i store mengder. Selv om vi puster den ut naturlig og drikker den sammen med mineralvann (som gjør at mineralvann bruser), kan høye konsentrasjoner fortrenge oksygen i lufta og utgjøre en risiko. Eksempel på dette er oppbevaring av store mengder tørris som går over (sublimerer uten å være innom flytende substans) til CO2-gass når det smelter (dvs rett fra fast form til gass). Det er årlig dødsfall i Europa som bl.a. skjer når bl.a. matvarer transporteres kjølig vha tørris. God lufting er viktig ved slik transport og lagring.
CO2 er i motsetning til CO ikke brennbar og kan faktisk benyttes til kjøling og brannslukking.
Håndslukkere som er inndelt i klassen A, B, C, D og F har forskjellige egenskaper. Slukkere basert på CO2 gass regnes som egnet i klasse A og F som er henholdsvis faste organiske materialer og frityr/vegetabilske oljer og brukes derfor ofte i profesjonelle kjøkken. Brannvernforeningen har forøvrig noen anbefalinger og krav mht slikt utstyr i boliger generelt.

Materialer som avgir farlige gasser

Mange av dagens klær og møbler inneholder plaststoffet polyester, som kan avgi giftige gasser ved brann. Faktisk inneholder klær i gjennomsnitt ca 65% polyester og er kanskje lagret i plastposer i tillegg. For foreldre med barn er kanskje også leker lagret i plastposer. Det kan derfor være en fordel å gå gjennom hva og hvordan en lagrer ubrukte ting i boligen. Likevel kan det være andre gasser som er farligere.

De andre gassene som er farlig, ofte beskrevet som system toksiske gasser som som cyanider, svoveldioksid (SO2), og klorholdige gasser, kan også oppstå avhengig av hvilke materialer som brenner. Disse gassene kan ha alvorlige helseeffekter. Hydrogencyanid er en av de gassene som kan oppstå når plast brenner. Denne gassen er knyttet til den mer folkelige beskrivelsen som blåsyre, dvs nervegass. Inhalering i konsentrert form kan i løpet av sekunder medføre kramper og død.

Våre løsninger

Vi jobber kontinuerlig med å utvikle nye løsninger for brannsikring og unngå branngasser. Vårt første produkter løsning som skal begrense batteri brann og alarmere om det går galt ved lading og/eller lagring av batterier til elsykler og elsparkesykler. Vi håper flest mulig av våre løsninger skal bli tilgjengelig i Norge.
Men vi arbeider også med andre sikkerhetsløsning som f.eks er rettet mot eldre og uføre i krise, informasjon til flyktninger, hindre vold og overgrep, osv. Alle løsningene blir ikke tilgjengelig i Norge, men vi har fått signaler fra andre europeiske og skandinaviske land at de er interessert.

Om oss

Pine Tree AS er en bedrift bestående av personer med ingeniør bakgrunn, Bachelor og Master og lang erfaring innen brannsikkerhet. Vi har bakgrunn fra eksplosjonsfarlige områder (Ex soner) i olje- og gassindustrien, landbaserte næringslivsløsninger og boligbrannsikring. Vi har også samarbeidet med brannvesenet og ambulansetjenesten, og vi brenner for å gjøre verden sikrere for deg og andre på flere områder enn brann.

Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål eller forslag til løsninger som kan bidra til en tryggere hverdag.

Andre mer dyptgående artikler om røyk pga brann

I Norge/Europa har vi på noen områder andre behov enn de f.eks. har i andre verdensdeler mht brann. Derfor har vi tatt utgangspunkt i den forskningen andre har gjort og som er viktig når vi utvikler nye løsninger for beboere i våre områder. Vi har naturligvis ikke forsket frem alt dette selv, men benyttet rapporter vi har funnet interessante for vår produktutvikling ettersom brannvesenet ikke har lov å si noe om hva befolkningen spør etter.

Referanser:

Branninformasjon
Rise Research har en rekke artikler ute om brann og utvikling av brann. Anbefales for de som vil ha mer teknisk informasjon.

Helseinformasjon
Den Norske Legeforening; Forgiftning med Karbon monoksid og cyanidgass ved brann; 2020, OP Økland, H Opdahl.
E. Rostrup Nakstad er kanskje den mest kjente bidragsyteren til denne rapporten for de av oss som ikke forsker på disse områdene.

Den Norske Legeforening; Cyanidforgiftning 2020 av Jan O Aaseth. Her kommer det også informasjon om en avart av B12 vitaminet som fungerer som motgift, men jeg antar det er liten grunn for befolkningen å forsøke å anskaffe dette da sykehusene sannsynligvis har dette lagret og ambulanser kan ta det med ved utrykning til brann.

Helsebiblioteket; En beskrivelse av CO gass som oppstår ved brann og hvilke grupper som er mest utsatt.

Det fremkommer også helseinformasjon hos:
Helsenorge
Norsk Helseinformatikk (NHI)

For generell branninformasjon ber vi dere kontakte deres kommunale/interkommunale brannvesen/feier. Men IKKE ! Ring nødnummeret om du bare skal ha informasjon uten utrykning. Da bruker du tiden til de som kanskje trenger den mer enn deg akkurat når du ringer.

Skroll til toppen